torsdag den 29. april 2010

Città Futura

Udkants Danmark optager virkeligt sindende i disse dage og spørgsmålet om hvad vi kan gøre for at hjælpe de dele af Danmark, der ikke har samme udvikling som i de store byer, debateres. Jeg faldt over dette eksempel.....
Historien er, som vi kender den fra Danmark, at den italienske by Riace i 1970'erne og 1980'erne blev affolket og fremstod som en slags spøgelsesby. Uden butikker og restauranter til at skabe liv. Uden børn til at holde den lokale skole kørende og uden arbejdspladser. Derfor, for at gen-befolke byen, inviterede man immigranter, flygtninger og asylsøgerne fra lande som Afganistan, Irak og Somalia til at bo gratis i de tomme huse. Og til gengæld skulle de så finde et lokalt forankret arbejde og lærer italiensk. I dag er der omkring 250 af Riace's 1700 borgere som er fra andre lande. Måske det er løsningen for den såkaldte "Rådne banan"?
Sandheden er dog også at projektet, der er døbt Città Futura (City of the Future), er afhængig af støtte fra EU og spørgsmålet er vel om det er et utopisk projekt. Og er den en model for integration eller handler det om byudvikling? Eller kan det netop kombineres? Jeg er ikke klar over hvorvidt det er højtuddannet arbejdskraft som derved forsvinder fra fattige lande, men dette perspektiv mener jeg også skal med i betragtning. Er dette en model for den fremtidige by?
(majken)

Ingen kommentarer: