torsdag den 4. marts 2010

Animals and plants

Jeg har været på DAC til seminaret i forbindelse med udstillingen "Mind your behavior". Det var lidt en blandet oplevelse, men Ralf Richardt Strøbeck, arkitekt og tidligere kreativ direktør hos Hotel Pro Forma, fangede virkelig min interesse, og derfor vil jeg dele lidt noter og tanker fra hans oplæg, som handlede om:

Animals & plants !

Strøbeck havde 4 pointer:

1. The basic thing about cultural behavior is that you don´t notice it unless you step out of it. Eller sagt med andre ord: On mans everyday is another mans adventure. Med det mener Strøbeck at det som virker banalt og er en hverdagshandling for det ene individ, kan være noget ud-af-kroppen fantastisk for det andet individ. Hertil knyttter han at: "The world is large, but in us it is as deep as the sea". Det er igen den enkelte tanke om, at vi alle kognitivt oplever og opfatter rum og arkitektur forskelligt -så derfor uanset hvad arkitekter bygger og planlægger at vi skal opleve, så vil vi alle opfatte det forskelligt. Hurra !

2. A good house is a good neighbourgh. Bygninger er ikke forskellig/fremmede for os, men en del af os. Her var en reference til en meget holistisk tankegang, som handlede om at se os som en del af vores omgivelser - som superorganismer. Her kom et eksempel: Myren. Myren er et individ, men sammen med en hel hær af myrer, bygger de katedraler af sand og jord, som bliver en del af vores landskab. Nabotanken går også indad. Myren er bygget op af mikro-organismer, som arbejder sammen på samme måde, som myrene gør -og som "bygger" myren.

3. The biggest producer of cultural difference is the climate - respect that you are in a certain climate. Denne pointe handler om kontekst. En bygning er som udgangspunkt tekst. Når arkitektur bliver en del af omgivelserne bliver det til kontekst. Strøbeck viser billeder af naturen i forskellige dele af verden for at vise at uanset hvad vi gør, vil verden aldrig bive ens -det sørger det skiftende klima for. Og så længe at arkitekturen er kontekst-orienteret, vil der derfor altid være en stor diversitet i arkitektur og byrum.

4. Respect heritage but still evolve -respect descent with modification. En darwinistisk evolutionstanke som, overført til arkitekturen, handler om at skabe noget som relaterer sig til konteksten, men med modifikationer. Forholde sig til sted og ligge sig i forlængelse deraf -men også "tage det næste skridt i evolutionen", og udvikle byggestil, materialer, rumforståelse etc.. Denne evolutionstanke skaber uendeligt mange muligheder for veje og retninger arkitektur og byrum kan udvikle sig mod -med udgangspunkt i det eksisterende kan det forgrene sig -i stedet for at have et klart defineret mål som ikke giver nogle muligheder ved ikke at skabe rum til tilfældigheder etc..

crazy... ;) ( Nina )

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det lader til, jeg gik glip af et rigtig interessant oplæg - alletiders, du lige kunne ridse pointerne op Nina!